Vedenkulutus ja sen vähentäminen

Gota de aguaSuomalaiset kuluttavat vettä keskimäärin noin 150 litraa vuorokaudessa. Suurin osa vedestä kuluu peseytymiseen, mutta myös WC:n huuhtelu, pyykinpesu sekä ruoanlaitto ja astianpesu vievät melkoisen osan kulutuksen kokonaismäärästä. Kaikki käytetty vesi päätyy jätevetenä viemäriin, jossa se edelleen kulkeutuu vedenpuhdistamoon käsiteltäväksi. Erilaisten käsittelytoimenpiteiden jälkeen vesi johdetaan takaisin luontoon.

Maapallon vesivarannot vähenevät. Suomessakin yhä useammissa taloyhtiöissä on siirrytty kulutukseen perustuvaan laskutukseen entisen kiinteän hinnoittelun sijaan. Vedenkulutuksen vähentäminen on sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta hyödyllinen teko. Tässä artikkelissa kerromme siitä, miten yksityishenkilöt voivat vähentää vedenkulutustaan.

Tarkkaile vuotokohtia

Tiputtelevat hanat sekä vuotavat putket ja vessanpöntöt ovat ilmeisiä korjauskohteita, kun etsitään syyllistä korkeaan vedenkulutukseen. Vuotavien vesikalusteiden korjaaminen on ammattilaisen työtä, mutta ne kannattaa ehdottomasti korjata. Vuotavien putkien aiheuttama vedenkulutus voi nimittäin aiheuttaa vuositasolla jopa satojen eurojen lisäyksen vesilaskuun. Tarkasta siis putket ja hanat säännöllisesti. Yleensä vuodot johtuvat tiivisteiden ikääntymisestä ja kovettumisesta, joten tilaa ajoissa huoltomies vaihtamaan tiivisteet.

Vinkkejä veden säästämiseen

Jokainen voi vaikuttaa veden kulutukseen melko pienillä, konkreettisilla teoilla. Kun käyt suihkussa, hana kannattaa sulkea saippuoinnin ja hoitoaineen vaikuttamisen ajaksi. Suihkussa käytetty aika kannattaa myös kellottaa, sillä tehokkaan pesun voi tehdä jopa minuutissa. Suihku on kotitalouksen suurin vedenkuluttaja, joten sen käyttöön kannattaa todellakin kiinnittää huomiota. Kylpyhuoneeseen sijoitettu munakello voi olla sopiva ratkaisu suihkuajan kellottamiseen. Joillakin on tapana pestä hiukset päivittäin, mutta se on harvoin tarpeellista. Harkitse pesuvälin harventamista – sekä hiuksesi että vesimittarisi kiittävät sinua siitä valinnasta.

Pyykin ja astioiden pesussa kannattaa suosio vain täysiä koneellisia. Monissa koneissa on vettä säästävä eko-ohjelma, joten voit käyttää myös sitä. Jos sinun täytyy pestä vajaa koneellinen, käytä koneen vajaatäyttöohjelmaa. Sillä tavalla säästät myös sähköä. Kannattaa myös pohtia, onko esipesu todella välttämätön vaihtoehto. Jos peset astiat käsin, vähennä veden valuminen minimiin ja käytä tulppaa altaan pohjalla. Muista sulkea hana myös hampaiden pesun ajaksi. Jos sinulla on puutarha, hyödynnä nurmikon ja kasvien kastelussa sadevettä. Voit kerätä sadeveden esimerkiksi sijoittamalla räystäiden alle suuret saavit.